Jubah,Hijab,Telekung,Stokin Wudu,Baby Tights,Busana Muslimah

By: norazia abdullah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Saturday, 4-Aug-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
tomyam putih (ummi's style)

tomyam putih ni bagus utk sesapa yg nak jaga kesihatan. ummi suka tomyam putih nie berbanding ngn tomyam biasa tu. skrg ni pun kt kedai2 makan byk yg jual tomyam putih berbanding tomyam biasa. apapun, taste masing2la kan. tp ni salah satu menu diet yg baik utk kesihatan.



bahan2:
1 ekor ketam
1 keping dada ayam (dihiris)
3 ekor sotong (dihiris)
4 ekor udang
(utk bahan2 kat atas nie, terpulangla masing2)
1 batang serai (diketuk)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
1 inci lengkuas (kisar)
1 ulas bawang putih (kisar)
1/2 biji bawang besar (kisar)
1 biji lemon atau 3 biji limau nipis (lg masam lg best )
1 biji tomato (potong 4)
garam dan gula
4 cawan air

caranya:
masukkan ke dalam periuk air, serai, bawang putih, bawang besar, dan lengkuas yg telah dikisar.
bila hampir mendidih, masukkan ketam, sotong, udang dan ayam.
perahkan lemon atau limau nipis.
apabila hampir mendidih lg, masukkan bawang besar yg telah dihiris, tomato, garam dan gula.
sesuaikan rasanya.
sedia utk dihidangkan.


Saturday, 4-Aug-2007 11:34 Email | Share | | Bookmark
beef ball, sausage and potato wedges with baked bean

ada satu hari tu dah pukul 10 mlm. ummi terasa lapar plak. nak makan biskut cicah air teh, rasa cam tak selera . ummi pun terfikir nak buat ni. heheee, klu ikutkan mmg tak elok makan ni sblm tido. tp klu tak makan, rasa nak muntah plak. ummi klu time pregnant mmg takleh perut kosong. klu tak, kejap2 rasa nak muntah. tp alhamdulillah, berat badan ummi tak naik sgt sejak pregnant nie



rasanya suma org tau nak masak masakan ummi nie. sumanya kena goreng. baked bean tu ummi just panaskan. pastu terus tuang atas beef ball tu. makan cenggitu je. berselera ummi makan



Saturday, 4-Aug-2007 10:41 Email | Share | | Bookmark
ummi's choc cake

ammar suka sgt makan kek. dah lama sbnrnya tak buat kek, ammar selalu merengek2 mintak ummi buat kek utk dia. ummi pun buat kek nie utk ammar. adunannya ummi tak ikut mana2 resepi pun. ikut kepala ummi je tp alhamdulillah, kek tu menjadi plak.



inila hasilnya


resepinya:

1 cawan butter
1 cawan gula
3 biji telur
3/4 cawan koko
3 sudu besar madu
1/2 cawan susu segar
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan kismis
1 paket cooking choc (patah2kan)

cara:
pukul butter dan gula hingga kembang
masukkan telur sebiji2
tepung diayak bersama koko dan baking powder.
masukkan tepung yg telah diayak tadi kedalam adunan.
gaul hingga rata.
masukkan pula, madu dan susu segar.gaul lagi.
akhir sekali masukkan kismis dan cooking choc.
masukkan ke dalam loyang.
bakar pada suhu 175 degree selama 40 minit atau hingga masak.




Thursday, 2-Aug-2007 12:54 Email | Share | | Bookmark
peanut butter cupcake aunty lily



cupcake nie aunty lily yg bg. ammar dan balqis suka sgt. mmg sedap rasanya. peanut butter yg ummi beli kt mesia tu ada lg dlm ice box tu, ingat nak try buat. ammar suka sgt makan peanut butter tu. kekadang tu dia makan cenggitu je .



Thursday, 2-Aug-2007 12:54 Email | Share | | Bookmark
haji ammar dan hajah balqis :)

walaupun lambat lg. mudah2an ammar dan balqis akan dijemput utk menunaikan haji nti, dan dikurniakan haji yg mabrur. insyaAllah, ummi doakan.




[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net