Jubah,Hijab,Telekung,Stokin Wudu,Baby Tights,Busana Muslimah

By: norazia abdullah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 1-Aug-2007 19:31 Email | Share | | Bookmark
sayur campur



bahan2...

5 ekor udang (medium)
1/2 batang carrot (potong memanjang)
bunga kobis (agak2 je, taktau nak sukat camana )
10 batang kacang buncis
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
minyak
garam gula
sedikit air

caranya:
tumis bawang putih dan bawang merah yg telah dikisar hingga garing.
masukkan sedikit air, udang, sayur kobis dan carrot. biarkan empuk sedikit.
masukkan pula kacang buncis, garam dan gula.
goreng lg, kacau hingga rata.
sesuaikan rasanya.
sedia utk dihidangkan.




Wednesday, 1-Aug-2007 19:31 Email | Share | | Bookmark
black pepper chicken roasted

ummi ada tgk kt fp azzaliza (kawan ummi) resepi chicken roasted. tp ummi dah otter skit resepinya. bila ummi dah otter, rasa cam ala2 kenny rogers punya black pepper chicken roasted plak . tp chicken roasted nie ummi tak makan ngn kntang goreng, coleslaw, dan sayur campur. ummi makan ngn nasi je, buat lauk la. rasa cam best plak makan cenggini



bahan2nya:

bahan A
2 ketul ayam bahagian peha
4 keping ayam bhgn sayap
1/2 sudu lada hitam (kisar)
sedikit lada sulah
garam dan gula.

bahan B (utk kuah)
1 sudu lada hitam (kisar)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1/2 sudu tepung jagung (bancuh dgn 1 cawan air)
minyak
garam dan gula

caranya:
bahan A
bersihkan ayam dan toskan
gaulkan semua bahan A pada ayam tadi.
tak perlu marinate.
letakkan dalam dulang pembakar yang dilapik dgn aluminium foil.
susun ayam atas dulang tersebut
bakar pada suhu 170 degree hingga masak.
setelah masak, letakkan ayam tadi dalam pinggan.

bahan B (utk kuah)
tumis bawang besar yg telah dipotong dadu tadi hingga garing.
masukkan lada hitam dan air yang telah dicampur dengan tepung jagung.
kacau terlalu pekat, vboleh tambah sedikit air lagi.
masukkan garam dan gula.
juga serbuk perasa jika suka.
sesuaikan rasanya...bila sedikit mendidih, tutup api dan tuang ke atas ayam td.


Wednesday, 1-Aug-2007 13:04 Email | Share | | Bookmark
ribbon pasta fried



bahan2:

1 mangkuk ribbon pasta (rebus hingga empuk)
2 batang sausage (potong ikut suka)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 mangkuk sayur campur.
1 biji telur
garam gula
minyak
kicap secukupnya

cara:

tumis bawang putih dan bawang besar yg telah dikisar hingga garing.
masukkan sayur campur, kacau biar rata.
masukkan garam dan gula secukupny.
masukkan pula telur...kacau biar hancur telur tu.
masukkan kicap dan pasta.
gaul hingga rata dan sesuaikan rasanya.
sedia utk dihidangkan panas2.
boleh jugak ditabur dgn daun bawang dan bawang goreng.


Wednesday, 1-Aug-2007 13:04 Email | Share | | Bookmark
labu masak lemak



bahannya:

1/3 biji labu (dipotong dadu, besar2)
1 ulas bawang putih.
1 biji bawang besar
1 paket santan segera ( tambahkan dgn 3 cawan air)
1 sudu lada hitam (kisar)
garam secukup rasa

caranya:
masukkan santan, bawang putih, bawang besar ke dalam periuk.
masukkan juga labu dan satu sudu lada hitam yg telah dikisar.
apabila labu hampir empuk, masukkan garam secukup rasa.
biasanya labu dah manis, tak perlu lg letak gula.
kacau perlahan2...jgn bukak api terlalu kuat, supaya santan tak berkumpul.
apabila labu empuk, boleh tutup api dan sedia utk dihidangkan

p/s: lupa nak bgtau, lg satu utk sedapkan labu masak lemak nie. mak mertua selalu letak daun selasih. mmg ada tanam kt umah mak tu. tinggal petik je time masak labu nie sure letak punya. pastu, sekali hadap je, habis sayur labu nie seperiuk


Wednesday, 1-Aug-2007 12:14 Email | Share | | Bookmark
permata hati ummi



ok, kita stop dlu pasal mkn2. tgk pulak permata hati ummi dan walid ni. makin hari makin terhibur dgn gelagat ammar dan balqis nie. ada je lawak yg dorang buat. rasa cam bahagia sgt bila tgk ammar dan balqis membesar depan mata. senang sgt jaga dorang. takde problem yg besar2. tak dapat ummi bayangkan camana ammar dan balqis ada adik nti. tentu masing2 nak jaga adiknya terutamanya balqis. dia kan kakak, tentula ada sifat2 penyayang dan lemah lembut skit. ammar palk, biasala, dia kan lelaki tentu dia tak kisah sgt dgn adik barunya nti. dia pun dah makin terbiasa dgn kehadiran adik sejak kelahiran balqis dlu.



teringat masa ammar mula2 ada adik. mmg dia jeles skit ngn balqis. biasala, sblm tu dia kan sorang je. selalu ummi bawak dia kemana je. baring ngn dia, bercakap2 ngn dia, mandikan dia, dll. tp pas balqis lahir, ummi still buat tu suma tp dah makin kurangla sbb ummi juga perlu tumpukan perhatian pd adiknya. lgpun kt umah nenek, ramai yg volunteer take care ammar . so, senang skitla ummi. cuma time nak tido tu je kena baring2 sebelah ammar sampai dia terlelap. masa tu dalam hari lg, balqis biasala..tido je kejenya time tu . takdela rumit sgt. walid plak masa tu kt saudi nie. pas ummi bersalin 2 minggu, walid balik saudi nie...tinggalla ummi kt umah mak tunggu hingga balqis 2 bln baru walid balik ambik



[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net